Aan het woord: Gerrit Bonestroo, teamleider/beoordelaar van het ABWC

Aan het woord: Gerrit Bonestroo, teamleider/beoordelaar van het ABWC

Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC).  In deze serie interviews belichten we elke keer iemand die zich op vrijwillige basis inzet om uitvoering te geven aan de hoofdtaak van het ABWC, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen.

De primeur is voor Gerrit Bonestroo. Hij is teamleider en beoordelaar bij het ABWC.

Wat is jouw dagelijkse werk?
Ik werk bij een groothandel in automaterialen in Nunspeet. Dit bedrijf bevoorraadt garagebedrijven en ik verzorg de logistiek van de onderdelen. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij brandweer Nunspeet.

Hoe ben je bij het ABWC gekomen?
Ik ben jong betrokken geraakt bij de brandweer. Vanaf mijn zesde jaar speelde ik regelmatig mee als slachtoffer bij oefeningen en vaardigheidstoetsen. Later heb ik mij ook aangemeld als vrijwilliger en de opleiding in gegaan. Na mijn opleiding ging ik ook in onze wedstrijdploeg spelen. Daar heb ik altijd veel plezier in gehad. Na het behalen van mijn diploma Instructeur in 2005 ben ik begonnen met het meelopen met de beoordelaars bij de vaardigheidstoetsen. Ik heb in alle functies meegedraaid.

 

Wat houd die functie teamleider bij het ABWC in?
Een teamleider checkt of het scenario van een vaardigheidstoets realistisch is. Hij is verantwoordelijk voor het verloop van de vaardigheidstoetsen op zijn baan. Hij overlegt met het team beoordelaars over de resultaten van het deelnemende team en is eerste aanspreekpunt als er vragen zijn op de baan of bij de ploegen die daar gespeeld hebben.

Hoe verloopt een vaardigheidstoets voor jou?
Sinds dit jaar bezoeken de teamleiders samen met de wedstrijdleider een paar weken voor een vaardigheidstoets de organiserende post. In een vroeg stadium bespreken we de scenario’s en locatie’s. Dat is fijn alle partijen, je kunt dan al wat punten doornemen die mogelijk wat problemen kunnen opleveren. Voorheen werd dit vaak op de vrijdag voor de vaardigheidstoets gedaan.

Op vrijdagavond, voor de vaardigheidstoetsen, gaat een teamleider samen met de beoordelaars naar het voorspelen van het scenario. Dan wordt gekeken of alles klopt. Is het scenario realistisch, is de enscenering duidelijk en klopt de speeltijd. Dit bespreken we dan samen met de ploeg die voorgespeeld heeft. Meestal ben je rond 22.00 uur klaar op de vrijdagavond en moet je er zaterdagochtend al weer om 6.30 uur zijn. Soms blijf ik dan in de buurt slapen als de afstand naar huis wat groot is. Dan maak ik er nog even een gezellige avond van met collega beoordelaars die ook daar blijven slapen.

De zaterdagmorgen begint met een check of alles nog klopt en eventuele aanpassingen van de vaardigheidstoets verwerkt zijn. Als teamleider ben je ook verantwoordelijk voor de tijdsbewaking. We willen zo weinig mogelijk uitloop op een dag, zodat de prijsuitreiking die avond op tijd kan beginnen. Met elke ploeg wordt na het spelen de vaardigheidstoets doorgenomen. De tips en tops krijgen zij dan direct te horen. Voorheen werd dat in het algemeen gedaan tijdens de prijsuitreiking, maar dit werkt veel beter en voorkomt discussies achteraf.

Wat vind je van het ABWC ?
De vaardigheidstoetsen van het ABWC zijn een ideale leerschool. Met name voor beginnende brandweermensen die net klaar zijn met de opleiding. Zij maken kennis met uiteenlopende realistische scenario’s en bouwen zo sneller ervaring op. Voor de mensen die langer meedraaien is het een uitstekende check en zij kunnen de verandering in ons vak leren en beoefenen. Anders dan in jouw eigen korps wordt je beoordeeld door onafhankelijke beoordelaars die je echte tips en tops geven.

Welke meerwaarde biedt het ABWC aan de brandweer?
Naast het feit dat mensen in praktijkgerichtere scenario’s geoefend worden vergroot het ook nog een de motivatie van de deelnemers. De vaardigheidstoets zorgt voor teambuilding, ongeacht het resultaat is zo’n dag ook gezellig en leuk. 

Doe je zelf mee met vaardigheidstoetsen?
Ik heb een zo’n 8 of 9 jaar zelf meegedaan, maar door alle andere werkzaamheden bij het ABWC, in combinatie met mijn privéleven ontbreekt het me nu aan tijd.

Hoe zie jij de toekomst van het ABWC?
Het ABWC gaat met zijn tijd mee en volgt de trends. Dit zorgt ervoor dat de vaardigheidstoetsen relevant en realistisch blijven. Bijvoorbeeld wordt arbeidshygiëne nu goed in de gaten gehouden. Dit is nog in ontwikkeling, maar als daar landelijk meer eenheid in komt dan kunnen we dat ook invoeren in de toetsen.

En die van jou?
Ik ben gelukkig in de functie die ik nu bij het ABWC bekleed. Het is gigantisch leuk om op deze manier bij het ABWC betrokken te zijn. Ik zal me zeker nog vele jaren op deze manier inzetten.

Het zou mooi zijn als meer mensen dat in gaan zien. Ik hoop dat nieuwe mensen zich gaan aanmelden als beoordelaar, het is echt leuk om te doen. Mocht iemand daar vragen over hebben, stel ze gerust aan mij of een van mijn vele collega’s.

 

Vaardigheidstoetsen: alleen als team word je kampioen

Artikel ABWC in Brand & Brandweer

Vaardigheidstoetsen: alleen als team word je kampioen

In Brand & Brandweer (maart 2018) staat een uitgebreid artikel over het ABWC. Jan van Amerongen, voorzitter van het ABWC, vertelt in het interview over de veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van de vaardigheidstoetsen voor de brandweer in Nederland.

Brandweer De Rijp landskampioen Hoofdklasse

Brandweer De Rijp is op zaterdag 23 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Hoodfklasse in Zaandijk.

Een paar vragen aan Bob van Straaten, de bevelvoerder van de winnende ploeg.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Tot mijn verrassing zijn we landskampioen geworden. Na de vaardigheidstoets had ik zelf het gevoel dat we ergens in de middenmoot zouden belanden. We hebben al een aantal keer in de landelijke finale gestaan en werden het telkens net niet en eindigden steeds op de tweede plaats. Toen de tweede plaats aan de beurt was wilde ik naar voren stappen. Toen bleek dat we de eerste plaats hadden behaald keken we elkaar eerst vol ongeloof aan. Super dat we het nu eindelijk wel gehaald hebben.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben veel leuke reactie ontvangen. Via social media werd het bericht supersnel verspreidt en stroomden de felicitaties binnen van collega’s, vrienden en familie.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen? 
Het mooiste aan de vaardigheidstoetsen vinden wij dat er tegenwoordig echt gekeken worden naar de manier waarop je een incident aanpakt, hoe je erover nadenkt en hoe snel je het doet. Niet meer zoals vroeger, een wedstrijd van de regels volgen, maar kijken naar de  praktische oplossing en manier van werken. Dat is ons op het lijf geschreven, wij benaderen de vaardigheidstoets altijd alsof het een echt incident is.


Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
 
Je zult het niet geloven, maar wij oefenen nooit voor de vaardigheidstoetsen. We hebben ook geen vaste ploeg. Per vaardigheidstoets wisselt dat wel, meer/minder ervaren mensen door elkaar heen en het nummer wat je bent maakt ook niet uit. Wat natuurlijk wel helpt is dat we wel mensen hebben die al jaren mee doen. Die opgebouwde ervaring kun je goed gebruiken. Wij oefenen gewoon altijd heel erg op de praktijk gericht, op incidenten die dagelijks kunnen voorkomen.

Heb jullie tips voor andere groepen? 
Blijf vooral nuchter, denk normaal na. Voor praktisch denken zoals je bij echte incidenten ook doet en niet teveel volgens standaardregels uit lijstjes en boeken.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Komend jaar doen we zeker weer mee. Garantie op succes is er niet, zo nuchter zijn we ook, maar we zullen zeker ons best weer doen.

Scenario finale
In een bocht van de Zaan ligt het schip L’Avenir aardappelzetmeel te lossen bij de firma AAK. Het lossen van het aardappelzetmeel gaat via een buizensysteem tussen het schip en het bedrijf waar het opgeslagen wordt in silo’s. Op de Zaan vaart ook het marineopleidingsschip Elfin. De Elfin is op de terugreis van een training op de Noordzee waar getraind is in het ontmantelen van torpedo’s op zee.

De Elfin raakt door een technisch probleem stuurloos en komt in botsing met het vrachtschip L’Avenir. Hierdoor komt de L’Avenir deels los van de wal en de toevoerleiding tussen het schip en fabriek raakt hierbij los. Tevens ontstaat er een kleine brand in het woongedeelte van het schip, waar de hele familie aanwezig is. De schipper start een bluspoging om zijn schip te redden, zijn familie probeert van het schip te gaan maar dit lukt niet omdat de loopplank in het water ligt. In paniek springen personen in het water. Tegelijkertijd probeert de bemanning van de Elfin de twee torpedo’s die op het achterdek liggen veilig te stellen. Hierbij raakt een bemanningslid bekneld met zijn voet onder een met springstof geladen torpedo.

Door de aanvaring is de losverbinding en aarding tussen het schip en de fabriek losgeraakt. Door de statische lading die hierbij vrijkomt ontstaat brand in het buizensysteem. Deze brand breidt zich uit naar een van de interne silo’s. Hierop wordt de brandweereenheid van Zaanstad gealarmeerd. De brand is de silo lijkt in eerste instantie beperkt. Na enige tijd blijkt dat de brand in het buizensysteem van de fabriek is gekomen. De brand is via dit systeem uitgebreid naar ‘het pakhuis langs de waterkant’. 

Een zeer complex incident wat opgelost moest worden door de ploegen met bijbehorende Officieren van Dienst.

Harskamp landskampioen klasse TS-HD

Brandweer Harskamp is op zaterdag 16 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale TS-HD in Voorthuizen.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Jaap Roelofsen.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
In één woord fantastisch. Het was een historisch moment voor ons korps. We hebben er jaren voor gestreden. We zijn de laatste jaren zelfs al een paar keer tweede geworden en nu mochten we eindelijk de hoogste trede van het podium betreden. Het was een ontlading voor het hele korps. Met zijn allen hebben we hier naar toe gewerkt, de uitzetters van de oefeningen en de oud leden die ons altijd steunen. Al vele generaties in Harskamp hebben aan de vaardigheidstoetsen mee gedaan in het verleden.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Uiteraard hebben we heel veel leuke reacties gehad. Toen we eenmaal terug kwamen in Harskamp stonden er verschillende brandweerwagens en korpsen ons op te wachten met een mooi spandoek. Daar zijn we mee door het dorp gereden. Er stonden erg veel mensen langs de kant om ons te feliciteren. Ook via social media stroomden de felicitaties binnen. Er is ook veel aandacht vanuit de lokale media. Ik ben al door veel verschillende kranten gebeld deze week.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Wij doen tijdens de vaardigheidstoetsen ervaring op die we ook echt in de praktijk gebruiken. We hebben er echt veel profijt van. Dankzij de deelname oefenen we vaker en dat maakt ons ook beter bij daadwerkelijke incidenten.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Wij hebben elke week een oefenavond en zorgen dat er dan ook een oefening gedraaid wordt. Theorie en praktijk wisselen daarbij elkaar af. Voor de vaardigheidstoetsen oefenen we niet op aparte oefenavonden. Na de zomervakantie stonden onze oefenavonden wel in het teken van de landelijke finale, maar hebben we ons team niet apart getraind. Daar deed iedereen uit ons korps aan mee.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Blijven oefenen zeggen ze bij ons altijd. Gewoon door blijven zetten. De moed niet opgeven als het niet lukt. Leren van je fouten en de volgende keer er weer gewoon voor gaan.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Uiteraard, we gaan ons uiterste best doen om hetzelfde doel te bereiken. We willen de titel natuurlijk in Harskamp houden. En weer met zijn allen. Familie, vrienden en iedereen om ons hen steunen ons hierbij. Zonder hen hadden we dit resultaat niet kunnen bereiken.

Scenario finale
De brandweer is gealarmeerd voor een brandmelding in het dorpshuis van Voorthuizen. In de grote zaal staat een band te repeteren en er komt op het podium wat rook achter het gordijn vandaan. De band is echter in de veronderstelling dat dit hoort bij de effecten van hun show.

Er is echter brand onstaan in de kelder onder het podium. Daarin bevind zich een jeugdhonk. De rook op het podium wordt veroorzaakt door het vuur wat inmiddels een gat door het podium heen heeft gebrand. In het jeugdhonk zijn nog twee personen aanwezig die gered moeten worden.

In een aparte regieruimte boven de zaal zit nog een technicus die onwel geworden is door de rook. Deze ruimte is te bereiken via het dak en een trap aan de buitenzijde van het dorpshuis.

Brandweer Harskamp mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse TS-HD noemen.

Linschoten landskampioen klasse 112

Brandweer Linschoten is op zaterdag 9 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale 112 in Assendelft.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Leon Bos.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Het voelt fantastisch. Ons korps doet al mee sinds het ontstaan van de vaardigheidstoetsen. We zaten wel vaker in een landelijke finale, maar waren nog nooit 1e geworden. Een enorme ontlading dus toen bekend werd dat we landskampioen waren. We hebben dit jaar met een hele nieuwe ploeg meegedaan, maar hadden als snel het gevoel dat het zo maar kon gebeuren dit jaar. De voorrondes gingen al heel goed.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Toen de uitslag bekend ontplofte social media. Iedereen reageerde enthousiast, vrienden, familie, collega’s. Het nieuws ging zo snel. Toen we terug kwamen in Linschoten stond er een ontvangstcomité klaar, zie ook die filmpje op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=3Dg2SNjZo-o

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Ons korps doet dus al vanaf oudsher mee. Het virus wordt doorgegeven van vader op zoon. Ook de jeugdbrandweer hier doet mee. We zijn allemaal wedstrijdgek. De laatste jaren zijn de vaardigheidstoetsen heel realistisch geworden. Ik zit zelf in de 24-uurs dienst in Amsterdam en merk dat ik veel leer van elke vaardigheidstoets. Die kennis stop ik dan in mijn rugzakje en gebruik ik tijdens echte incidenten.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Tijdens onze reguliere oefeningen wordt het eigenlijk gewoon meegenomen. De laatste weken voor de finale hebben we wel extra aandacht gegeven aan de procedures en hebben de puntjes op de i gezet. We trainen onze wedstrijdploeg niet apart, iedereen in ons korps oefent mee en zou zo ingezet kunnen worden in de ploeg.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Probeer bij aankomst het incident goed te lezen. Volg de nieuwe procedures en schouw het incident breed en werk dan naar smal toe. Dan kun je zaken wegstrepen. Blijf rustig en hou je hoofd koel. Als je langer meedoet bouw je kennis en ervaring op waar je later weer gebruik van kunt maken.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Ja uiteraard, we gaan weer vol strijden voor de titel. We willen deze titel in Linschoten houden. De wens van ons is om ook mee te gaan doen in de hoofdklasse. Dat is onze nieuwe uitdaging.

Scenario finale
Op een bedrijfsterrein in Assendelft heeft een ongeval plaatsgevonden tussen een tankwagen en een vrachtwagen die met een kraan zware rijplaten aan het lossen is. Door de klap schiet een rijplaat los uit de kraan en raakt daarbij een personenauto die daarnaast geparkeerd stond. Deze auto rijdt op CNG (gas) en een leiding schiet daarbij los, waardoor deze gas lekt. De persoon die de rijplaten op de grond begeleidde komt met zijn been onder de rijplaat en zijn been is eraf. In de bak van de vrachtwagen ligt een slachtoffer met een hoofdwond.

Bij het aanrijden naar het incident komen de hulpdiensten vast te staan achter een oplegger die zojuist bezig was af te koppelen.

Genoeg uitdagingen voor de deelnemende ploegen om dit incident in juiste volgorde en veilig te bestrijden.

Brandweer Linschoten mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse 112 noemen.

Maurik landskampioen Oppervlakte Redding

Brandweer Maurik is op zaterdag 2 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Oppervlakte Redding in Opheusden.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Henry de Goei.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Heel erg leuk, we hadden het zeker niet verwacht te worden. Toen de prijzen uitgereikt werden was het echt een verrassing voor ons. Een mooie prestatie van ons hele team.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben heel veel reacties gehad. Direct al verschillende appjes, e-mailtjes, telefoontjes. Ook via de berichten op Facebook hebben veel mensen ons gefeliciteerd. ‘s Avonds werden we door onze groepsleden op de kazerne onthaalt met gebak en hebben het nog gezellig even met zijn allen in de kantine gevierd.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Het samen strijden als team is heel belangrijk. Heel goed voor de onderlinge binding. Daarnaast kent iedere vaardigheidstoets waar je aan mee doet zijn leermomenten. Dat zorgt ervoor dat je elke keer weer wat leert als persoon en beter wordt als team.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Eerlijk gezegd oefenen we niet veel voor de vaardigheidstoetsen. De laatste weken hebben we het wel wat meer aandacht gegeven. Met name rond alle procedures, je wilt natuurlijk wel voorbereid aan de vaardigheidstoets mee doen.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Zorg dat je er staat als één team en denk vooral aan de onderlinge gezelligheid. Het is echt leuk om het samen te doen. Het is belangrijk in deze klasse dat de zwemmers een goede conditie hebben en de rol van de pompbediende is echt anders als bij andere klassen.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Zeker te weten, wij willen de landstitel natuurlijk verdedigen. We hebben zelfs toegezegd dat we er een vaardigheidstoets Oppervlakte redding gaan organiseren in 2019. Dit hadden we als team al met elkaar afgesproken voor het winnen van de landelijke finale. Ik hoor ook dat meer ploegen mee zouden willen doen aan deze klasse. Het is echt een hele leuke, leerzame en uitdagende klasse.

Landskampioen in alle verschillende klassen
Voor één van de ploegleden was het behalen van dit landskampioenschap extra bijzonder. Lean Remmerde heeft door de jaren heen in alle vier verschillende klassen van het ABWC (112/Hoofdklasse/TS-HD/Oppervlakte redding) het landskampioenschap behaald. Een unieke prestatie waarmee wij hem extra feliciteren!

Scenario finale
Dankzij het mooie weer hebben veel mensen de uiterwaarden rond Opheusden opgezocht om te recreëren. Een groep jongeren zit rond een vuurton te kletsen en een biertje te drinken. In de verte zien zij een ongeval gebeuren, waarbij een zwemmer wordt overvaren door een speedboot. Zij bellen 112 en gaan verhaal halen bij de stuurman van de speedboot.

Het Oppervlakte Reddingsteam van brandweer Opheusden komt ter plaatse en stuurt de eerste zwemmer van het team naar het slachtoffer toe dat nog in het water ligt. Een maaiboot die in de buurt was schiet ook te hulp en vaart per ongeluk over de lijn van de zwemmer van het reddingsteam heen. Daarbij raakt de lijn verstrikt en de zwemmer kan zich ternauwernood boven water houden door zijn zwemvest op te blazen. De tweede zwemmer wordt er naar toe gestuurd en de bevelvoerder van Opheusden schaalt op naar ‘Middel incident’ / Incident eigen personeel’. Hierop worden de deelnemende teams aan de landelijke finale gealarmeerd.

Als de teams ter plaatse komen ontdekken zij dat het slachtoffer van de aanvaring in een drenkelingennet ligt van een boot van Rijkswaterstaat. Deze was ook voor het ongeval gealarmeerd, maar er is een lijn in de schroef van hun boot gekomen en zij dobberen nu stuurloos op het water.

De stuurman van de maaiboot heeft een poging gedaan om de lijn van de zwemmer los te maken en is gewond geraakt door de maaiarm. Hij heeft daarbij hand verloren.

Een jongeman die net aankwam met zijn bus en boottrailer wilde snel hulp verlenen, maar bij het te water laten van zijn boot is de lierkabel om zijn arm geslagen. Hij zit hulpeloos te wachten op de punt van zijn boot.

De groep dronken jongeren aan de kant zijn volop in discussie met de veroorzaker van het ongeval en maken het de hulpverleners lastig met veel geschreeuw.

Al met al een zeer uitdagend incident die bestreden moest worden door de deelnemende teams.

Brandweer Maurik mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse Oppervlakte redding noemen.

Brandweer Opheusden organiseert de landelijke finale Oppervlakte Redding

Op zaterdag 2 september wordt in Opheusden de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen Oppervlakte Redding gehouden. De zes beste ploegen van Nederland in deze klasse komen die dag in actie.

De finalisten zijn:
•brandweer Naarden
•brandweer Hank
•brandweer Balk
•brandweer Maurik
•brandweer Barendrecht
•brandweer Herkingen

De voorbereiding van de landelijke finale zijn in volle gang. Een paar vragen aan Jaap van Wendel de Joode, groepschef van brandweer Opheusden, over de organisatie.

Waarom organiseren jullie vaardigheidstoetsen?
Wij doen al heel lang mee met de vaardigheidstoetsen en als deelnemer moet je ook een keer zelf een vaardigheidstoets voor andere korpsen organiseren vinden wij. De vaardigheidstoetsen zijn echt een goede training die de realiteit goed benaderen. Zo zorg je ervoor dat je goed geoefend wordt en je kennis op peil blijft. Het is ook goed voor de onderlinge binding in het korps en het contact met andere korpsen. Op zo’n dag kun je leren van elkaar.

Hoe zijn jullie benaderd door het ABWC?
Vorig jaar deden we mee aan de vaardigheidstoets Oppervlakte Redding en werden we door Jos Delpeut (ABWC Coördinator Vaardigheidstoetsen Oppervlakte redding) benaderd met de vraag of wij dit jaar de organisatie op ons zouden willen nemen. Zoals gezegd organiseren wij vaker vaardigheidstoetsen, maar dit keer voor het eerst in deze klasse.

Hoeveel tijd vergt het organiseren van een landelijke finale?
Wil je het goed doen, dan moet je er de tijd voor nemen. Eerst ga je op zoek naar een locatie en daarna ga je met zijn allen om tafel om een scenario in elkaar te zetten. We hebben vooraf ook overleg met andere diensten zoals bijvoorbeeld ambulance en politie en testen het gekozen scenario goed uit. De vrijdag voor de vaardigheidstoets zijn we de hele dag bezig met het uitzetten van het scenario, testen en het laten voorspelen door een korps dat zelf niet meedoet aan de finale. De finaledag zelf zorgen we er allemaal voor dat het op rolletjes gaat verlopen. Het kost tijd, maar is ontzettend leuk om te doen.

Heb je een tip voor korpsen die een vaardigheidstoets organiseren?
Jazeker, begin vooral op tijd met de organisatie. Zeker met het verzinnen scenario en het zoeken van een locatie. Benader ook voldoende mensen die op die dag een rol kunnen spelen in de organisatie.

Kunnen mensen komen kijken en waar moeten zij zich melden?
Jazeker, iedereen is van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij de firma DAMCON, Bomenlaan 2 in Dodewaard of bij de brandweerkazerne, Hamsestraat 24 in Opheusden. Ze ontvangen vervolgens aanwijzingen naar de locatie waar de vaardigheidstoets gehouden wordt.

Wil je nog iets meegeven tot slot?
Meedoen is veel belangrijker dan winnen. Sportiviteit staat hoog in het vaandel bij de vaardigheidstoetsen. Een aandachtspunt is ook dat mensen niets moeten delen op social media voordat de laatste ploeg de toets uitgevoerd heeft. Dat gebeurt vaak onbewust, maar we willen graag dat alle ploegen met dezelfde informatie deelnemen. We gaan er met zijn allen mooie dag van maken.

Koninklijke Onderscheiding voor Arie van Weiland

Op 7 juli jl. heeft Arie van Weiland vanwege zijn afscheid na 32 jaar lidmaatschap van het brandweerkoprs Kockengen een een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen.

In 1984 is Arie gestart en heeft in 2016 afscheid genomen. In al die jaren heeft Arie zeer fanatiek deelgenomen aan de ABWC vaardigheidstoetsen. Vanaf 2010 is Arie actief als assistent provinciaal Coördinator in de provincie Utrecht en blijft dat voorlopig no wel even.

Het bestuur ABWC feliciteert Arie met deze onderscheiding.

Update uit de bestuursvergadering van 9 juni 2017

Op 9 juni is het bestuur van het ABWC bijeengekomen en tijdens deze vergadering zijn de volgende punten naar voren gekomen.

Voortgang seizoen vaardigheidstoetsen

We kijken tevreden terug op het verloop van de provinciale en de 1e en 2e ronde van de gewestelijke vaardigheidstoetsen. Uiteraard zijn er wat zaken die bijgestuurd moesten worden, maar daar is telkens een goede oplossing voor gevonden. Het nieuwe administratiesysteem werkt tot grote tevredenheid, met name als de voorbereiding op een vaardigheidstoets op tijd gestart wordt. Bestuursleden van het ABWC hebben diverse vaardigheidstoetsen bezocht en hebben uitdagende, realistische scenario’s gezien. De organiserende posten hebben hun best gedaan en verdienen een pluim voor hun werkzaamheden. De voorbereidingen voor de landelijke finales in september zijn in volle gang.

Vervolg van de bijscholing Feedback Snack

In januari is er gestart met de bijscholingen ‘Feedback Snack’. Deelnemers aan de bijscholing hebben na afloop een evaluatie ingevuld. Tijdens de provinciale en gewestelijke vaardigheidstoetsen is er volop gebruik gemaakt van het geven van feedback op deze nieuwe manier. Gezien de positieve reacties uit de evaluatie als tijdens de uitvoering bij de vaardigheidstoetsen heeft het bestuur van het ABWC besloten een vervolg te geven aan de bijscholingen. Inmiddels is ongeveer de helft van alle beoordelaars in Nederland al bijgeschoold. Dit najaar zullen de eerste bijscholingen weer plaats vinden met een doorloop tot in het voorjaar van 2018. Aanspreekpunt voor deze bijscholingen is Joop Huizing.

Gesprekken landelijk coördinator met de provinciaal coördinatoren

De nieuwe landelijk coördinator, Gert Mulder, is gestart met een nadere kennismakingsronde met alle provinciaal coördinatoren. De gesprekken worden als zeer positief ervaren. Uiteraard ziet Gert de coördinatoren tijdens de Comité vergaderingen maar tijdens deze individuele gesprekken is meer tijd om het praten over de vaardigheidstoetsen in de verschillende provincies en de hele organisatie daarom heen. Nadat alle gesprekken afgerond zijn maakt Gert een rapportage zodat het ABWC bestuur een betere ondersteuning kan geven aan de provincies en de coördinatoren.

Ploegen en indeling landelijke finale’s 2017

De volgende ploegen hebben zich geplaatst voor de landelijke finale in de verschillende klassen welke in de maand september worden gehouden.

Proficiaat met het behaalde resultaat.

De volgorde van spelen, kunt in de lnkerkolom vinden

Speelvolgorde Ploegnaam Klasse Niveau Provincie baan Datum Locatie
1 VR-ZAANSTREEK-WATERLAND post MARKEN – 2 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
2 BRW-GOOI & VECHTSTREEK post BLARICUM 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
3 VRU-1 post LINSCHOTEN – 2 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
4 VR-GELDERLAND-ZUID post MAASDRIEL OOST 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
5 BRW-M.W.BRABANT post ‘S GRAVEMOER 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
6 VR-BRABANT ZUID OOST post OIRSCHOT – 2 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
7 BRW-M.W.BRABANT post DIESSEN – 3 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
8 VR-IJSSELLAND post HARDENBERG 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
9 VR-GRONINGEN post HOOGEZAND 112 Landelijk [07] Noord Holland 9-09-2017 Assendelft
             
Speelvolgorde Ploegnaam Klasse Niveau Provincie baan Datum Locatie
1 BRW-GELDERLAND-MIDDEN post KOOTWIJKERBROEK – 2 TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
2 BRW-GELDERLAND-MIDDEN post HARSKAMP – 2 TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
3 BRW-GOOI & VECHTSTREEK post HUIZEN – 2 TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
4 VR-GELDERLAND-ZUID post DODEWAARD TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
5 VR-HOLLANDS MIDDEN post LEKKERKERK – 2 TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
6 VNOG post WINTERSWIJK TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
7 VR-ZUID HOLLAND ZUID post NIEUW-BEIJERLAND – 2 TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
8 VR-DRENTHE post EELDE TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
9 VR-ZEELAND post GOES TS-HD Landelijk [05] Gelderland/Flevoland 16-09-2017 Voorthuizen
             
Speelvolgorde Ploegnaam Klasse Niveau Provincie baan Datum Locatie
1 VR-KENNEMERLAND post BEVERWIJK Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
2 VR-NOORD HOLLAND NOORD post DE RIJP Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
3 VRU-2 post AMERONGEN Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
4 BRW-BRABANT NOORD post ‘S-HERTOGENBOSCH – 2 Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
5 VR-ROTTERDAM-RIJNMOND post DIRKSLAND Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
6 BRW-M.W.BRABANT post DIESSEN Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk
7 VR-BRABANT ZUID OOST post MIERLO – 3 Hoofdklasse Landelijk [07] Noord Holland 23-09-2017 Zaandijk

Secretariaat – ABWC

Twitter

Weersverwachting

Buienradar

buienradar