Aan het woord: Kirsten Groote

Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC).  In deze serie interviews belichten we elke keer iemand die zich op vrijwillige basis inzet om uitvoering te geven aan de hoofdtaak van het ABWC, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen.

Dit keer is het de beurt aan Kirsten Groote, manschap bij brandweer Borne en deelnemer aan de vaardigheidstoetsen van het ABWC.

Hoe lang zit je bij de brandweer en wat is jouw functie daar?
Ik zit nu ongeveer 16 jaar bij de brandweer. Mijn functie bij brandweer Borne is momenteel manschap, maar ben ook bezig met de opleiding tot bevelvoerder.

Wat is jouw dagelijkse werk? 
In mijn dagelijkse werk ben ik Regionaal Opleidingsmanager/Trajectbegeleider bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ik ben dus werkzaam in andere veiligheidsregio dan die van brandweer Borne (Twente).

Hoe ben je bij het vaardigheidstoetsen gekomen?
Drie jaar geleden ben ik verhuisd van Hengelo naar Borne. Ik zat daar bij de brandweer en ben overgestapt als vrijwilliger naar de post Borne. Zij hebben gevraagd of ik mee wilde draaien in hun wedstrijdploeg. Ik kende het ABWC en de vaardigheidstoetsen al wel vanuit mijn vorige functies binnen brandweer Nederland en vond het een mooie uitdaging om zelf mee te gaan doen.

Met welke vaardigheidstoetsen doe je mee?
Tot nu toe heb ik heb alleen meegedaan aan de 112 klasse en ben super trots dat we dit jaar met onze ploeg in de landelijke finale stonden.

Wat vind je van het ABWC ?
Het ABWC is een hele goede organisatie. De beoordelaars geven op een gemoedelijke en laagdrempelige manier feedback over jouw optreden tijdens de vaardigheidstoetsen. Je kunt merken dat ze deskundig zijn en ze geven ook goede praktische tips waar je veel van kunt leren. De sfeer rond de vaardigheidstoetsen en betrokkenheid van iedereen die eraan meewerkt is goed. Het is altijd weer een feestje om mee te mogen doen. 

Welke meerwaarde biedt het ABWC aan jou?
De basisvaardigheden die je opdoet tijdens de vaardigheidstoetsen vind ik geweldig. De opleidingen bij de brandweer zijn kort. Daarna moet je echt nog wel meer kennis en kunde opbouwen. Dankzij de deelname aan vaardigheidstoetsen kun je die snel verder opbouwen. Ik raad iedereen die net van de opleiding afkomt dan ook aan om direct ook zelf mee te gaan doen.

Heb jij een tip voor het ABWC?
Ga vooral door met het organiseren van vaardigheidstoetsen en blijf aansluiting houden met de opleidingen qua beoordelingscriteria. Blijf ook een open mind houden over de manier waarop ploegen een incident bestrijden. Er leiden altijd meerdere wegen naar Rome.

Doe je volgend jaar weer mee?
Na de vakanties gaan we weer in overleg met onze ploeg over deelname. Ik ben wel zo enthousiast over de vaardigheidstoetsen dat ik graag weer mee doe. Tenzij de nieuwe generatie zover is om mee te doen, dan sta ik mijn plaats af zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar