Maurik landskampioen Oppervlakte Redding

Brandweer Maurik is op zaterdag 2 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Oppervlakte Redding in Opheusden.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Henry de Goei.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Heel erg leuk, we hadden het zeker niet verwacht te worden. Toen de prijzen uitgereikt werden was het echt een verrassing voor ons. Een mooie prestatie van ons hele team.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben heel veel reacties gehad. Direct al verschillende appjes, e-mailtjes, telefoontjes. Ook via de berichten op Facebook hebben veel mensen ons gefeliciteerd. ‘s Avonds werden we door onze groepsleden op de kazerne onthaalt met gebak en hebben het nog gezellig even met zijn allen in de kantine gevierd.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Het samen strijden als team is heel belangrijk. Heel goed voor de onderlinge binding. Daarnaast kent iedere vaardigheidstoets waar je aan mee doet zijn leermomenten. Dat zorgt ervoor dat je elke keer weer wat leert als persoon en beter wordt als team.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Eerlijk gezegd oefenen we niet veel voor de vaardigheidstoetsen. De laatste weken hebben we het wel wat meer aandacht gegeven. Met name rond alle procedures, je wilt natuurlijk wel voorbereid aan de vaardigheidstoets mee doen.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Zorg dat je er staat als één team en denk vooral aan de onderlinge gezelligheid. Het is echt leuk om het samen te doen. Het is belangrijk in deze klasse dat de zwemmers een goede conditie hebben en de rol van de pompbediende is echt anders als bij andere klassen.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Zeker te weten, wij willen de landstitel natuurlijk verdedigen. We hebben zelfs toegezegd dat we er een vaardigheidstoets Oppervlakte redding gaan organiseren in 2019. Dit hadden we als team al met elkaar afgesproken voor het winnen van de landelijke finale. Ik hoor ook dat meer ploegen mee zouden willen doen aan deze klasse. Het is echt een hele leuke, leerzame en uitdagende klasse.

Landskampioen in alle verschillende klassen
Voor één van de ploegleden was het behalen van dit landskampioenschap extra bijzonder. Lean Remmerde heeft door de jaren heen in alle vier verschillende klassen van het ABWC (112/Hoofdklasse/TS-HD/Oppervlakte redding) het landskampioenschap behaald. Een unieke prestatie waarmee wij hem extra feliciteren!

Scenario finale
Dankzij het mooie weer hebben veel mensen de uiterwaarden rond Opheusden opgezocht om te recreëren. Een groep jongeren zit rond een vuurton te kletsen en een biertje te drinken. In de verte zien zij een ongeval gebeuren, waarbij een zwemmer wordt overvaren door een speedboot. Zij bellen 112 en gaan verhaal halen bij de stuurman van de speedboot.

Het Oppervlakte Reddingsteam van brandweer Opheusden komt ter plaatse en stuurt de eerste zwemmer van het team naar het slachtoffer toe dat nog in het water ligt. Een maaiboot die in de buurt was schiet ook te hulp en vaart per ongeluk over de lijn van de zwemmer van het reddingsteam heen. Daarbij raakt de lijn verstrikt en de zwemmer kan zich ternauwernood boven water houden door zijn zwemvest op te blazen. De tweede zwemmer wordt er naar toe gestuurd en de bevelvoerder van Opheusden schaalt op naar ‘Middel incident’ / Incident eigen personeel’. Hierop worden de deelnemende teams aan de landelijke finale gealarmeerd.

Als de teams ter plaatse komen ontdekken zij dat het slachtoffer van de aanvaring in een drenkelingennet ligt van een boot van Rijkswaterstaat. Deze was ook voor het ongeval gealarmeerd, maar er is een lijn in de schroef van hun boot gekomen en zij dobberen nu stuurloos op het water.

De stuurman van de maaiboot heeft een poging gedaan om de lijn van de zwemmer los te maken en is gewond geraakt door de maaiarm. Hij heeft daarbij hand verloren.

Een jongeman die net aankwam met zijn bus en boottrailer wilde snel hulp verlenen, maar bij het te water laten van zijn boot is de lierkabel om zijn arm geslagen. Hij zit hulpeloos te wachten op de punt van zijn boot.

De groep dronken jongeren aan de kant zijn volop in discussie met de veroorzaker van het ongeval en maken het de hulpverleners lastig met veel geschreeuw.

Al met al een zeer uitdagend incident die bestreden moest worden door de deelnemende teams.

Brandweer Maurik mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse Oppervlakte redding noemen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar