Aalsmeer landskampioen Hoofdklasse

Brandweer Aalsmeer is op zaterdag 29 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Hoofdklasse in Goes.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Willem van Willegen

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
We vinden het hele eer om landskampioen te mogen zijn. We hadden het echt niet verwacht. Ons korps doet al zeker veertig jaar mee en dan nu toch een keer de landelijke finale te winnen is natuurlijk heel speciaal.  

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Toen we Aalsmeer binnenreden na de finale stond het hele korps ons langs de weg op te wachten met alle voertuigen. Familie en vrienden van onze ploegleden waren er ook bij. We hebben op het op de kazerne die avond natuurlijk even gevierd. Er draait ook een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers in ons korps en de extra aandacht rond het behalen van het landskampioenschap komt ons nu goed uit.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Allereerst vinden we het ontzettend leuk om mee te doen. Je krijgt met de vaardigheidstoetsen toch andere scenario’s voorgeschoteld dan tijdens de oefenavonden van ons eigen korps. Ook de waarneming is anders, het zijn mensen buiten jouw korps die objectief beoordelen en daar mee ook een ander soort feedback geven. Het is super leerzaam, er wordt toch anders tegen het handelen aangekeken. Je leert andere zienswijze en oplossingen. Het verruimt je blik.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
We oefenen niet speciaal voor de vaardigheidstoetsen. We bereiden ons wel voor. Voor de finale bijvoorbeeld hadden we een extra les gekregen van de AGS. De rest van de kennis komt uit onze reguliere oefenavonden, dat is gewoon basiskennis.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Gebruik de kennis en vaardigheden van alle mensen die je in je ploeg zitten. Er zitten verschillende soorten mensen in de ploeg, met elk hun eigen specifieke kennis en ervaring. Vraag elkaar om advies en neem dat dan ook aan. Als bevelvoerder verzamel je alles en in overleg met elkaar kies je voor een aanpak. Je moet het als ploeg echt samen met elkaar doen. In de praktijk doe ik dat ook. 

En volgende jaar? Weer meedoen?
Volgend jaar doen we zeker weer mee. We voelen geen extra druk nu we landskampioen zijn, maar hebben natuurlijk wel gezonde spanning. Je wilt wel de titel verdedigen. Het belangrijkste vinden we dat we er met zijn allen weer een leuke dag maken van de vaardigheidstoets. Het is goed voor de teambuilding.

 

Scenario finale
Tijdens werkzaamheden aan een heimachine is er hydrauliekolie gelekt en in brand gevlogen. Het eerste blusvoertuig is ter plaatse gekomen en is de blussing begonnen. Op het moment dat de pompbediende de brandkraan aan het plaatsen was raakte een automobilist de macht over het stuur kwijt en botste daardoor tegen de brandkraan, waardoor de pompbediende met zijn been onder de auto terecht kwam. Doordat de eerste brandweer hun collega’s moesten helpen kwamen ze handen te kort. 

De brandweer had assistentie opgeroepen van hun collega’s. Eenmaal ter plaatse moest de wedstrijd ploeg het overnemen en hun gewonde collega helpen. Onder de heimachine zat ook een werknemer bekneld. Een eerder gearriveerde tankautospuit was het bedrijfspand in gegaan, daar bleek een doorslag van de brand buiten te zijn. In het pand werden twee slachtoffers vermist. Beide waren werknemer van het bedrijf waar het ongeval plaatsvond. De één zat onder de brandwonden zit vast in de kantine, het andere slachtoffer zat op het toilet en kon hier niet meer uit. 

Brandweer Aalsmeer mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de Hoofdklasse noemen.