Aan het woord: Jan Van Marle, deelnemer vaardigheidstoets Klasse 112

Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC).  In deze serie interviews belichten we elke keer iemand die zich op vrijwillige basis inzet om uitvoering te geven aan de hoofdtaak van het ABWC, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen.

Dit keer is het de beurt aan Jan Van Marle, korpslid van brandweer IJsselmuiden een deelnemer aan de vaardigheidstoetsen van het ABWC

Hoe lang zit je bij de brandweer en wat is jouw functie daar?
Even nadenken hoor, maar ik zit zo’n 17 jaar bij de brandweer IJsselmuiden en mijn functie is daar hoofdbrandwacht. 


Wat is jouw dagelijkse werk? 
Ik ben vertegenwoordiger bij een bedrijf die gereedschappen levert voor het verspanen van hout, metaal en kunststoffen.

In mijn werk bezoek ik interieurbouwers en timmerfabrieken.

Hoe ben je bij het vaardigheidstoetsen gekomen?Onze post doet al heel lang mee aan de vaardigheidstoetsen. Al ruim voordat ik bij de brandweer kwam in ieder geval. Onze ploeg bestaat altijd uit twee ervaren manschappen en twee manschappen die recent erbij zijn gekomen. We willen onze de kennis en vaardigheden van onze post continu naar een hoger niveau tillen. Van de vaardigheidstoetsen en de voorbereiding daarop leren we ontzettend veel. Nieuwe mensen die van de opleiding komen zijn nog erg theoretisch. Op deze manier doen ze veel praktijkervaring op, we draaien meestal twee oefeningen op een avond. De feedback die we krijgen vanuit de vaardigheidstoetsen krijgen verwerken we in die oefeningen.

Met welke vaardigheidstoetsen doe je mee?
Wij doen mee aan de Klasse 112. Het onbekende spreekt ons aan, je weet van tevoren gewoon niet wat je kunt verwachten. Dat maakt deze klasse echt heel gaaf. We hebben al heel veel bijzondere incidenten voorgeschoteld gekregen en doen zo ervaring op in situaties waarin je normaliter niet snel in terecht zou komen. 

Wat vind je van het ABWC?
De laatste jaren is de organisatie achter het ABWC sterk verbeterd. Vroeger verschillende de manier van beoordeling landelijk nogal. Als je dan de eerste ronde door was en je ging elders in het land naar de volgende ronde, dan was de beoordeling niet altijd even fair. Er werd gewoon anders gekeken naar bijvoorbeeld snelheid, techniek en veiligheid door het land. Nu zit het allemaal op 1 lijn en word je overal op dezelfde manier beoordeeld. 

 

Als je begint in het jaar, bij de regionale zit je nog in de buurt en dan ligt het nog op 1 lijn. Naarmate je vroeger verder ging, keken anders aan. Jurering was niet altijd even fair, nu 1 lijn.
Vroeger speelde techniek niet zo’n rol, vooral snelheid. 1 op 1 nabespreken goede zaken, vroeger hoorde je het na de prijsuitreiking pas hoe je het hebt gedaan.

Welke meerwaarde biedt het ABWC aan jou?We willen ons steeds verder verbeteren. In de praktijk bespreken we ook elke uitruk na om te kijken wat we anders of beter hadden kunnen doen. Bij het ABWC zijn de 1 op 1 nabesprekingen na de vaardigheidstoetsen erg waardevol. Vroeger zag je pas na de prijsuitreiking hoe je het gedaan had, maar nu hoor je direct van je beoordelaar hoe het gegaan is na de toets en stellen ze vragen als iets niet helemaal duidelijk was.

Heb jij een tip voor het ABWC?
Goed dat je het vraagt, ik speel nu al 17 jaar mee en in heel veel vaardigheidstoetsen komen we een slachtoffer tegen die gespietst is. In de praktijk kom je dat niet vaak tegen, maar toevallig dit jaar hebben we in elk ronde zo’n slachtoffer gehad. Het ABWC zou hierin wat kunnen sturen zodat je niet zo vaak dezelfde soort incidenten krijgt. Ze zouden samen met de organiserende post voor afwisseling moeten zorgen.

Doe je volgend jaar weer mee?
Nee, komend jaar doe ik niet meer mee. Ik heb altijd gezegd dat als ik een keer in de landelijke finale heb gestaan dat ik daarna mijn plekje afsta voor de volgende generatie. 
Ik ga de begeleiding in van onze ploeg en blijf op die manier dan betrokken bij de vaardigheidstoetsen. Als post denken we erover om in de nabije toekomst misschien zelf weer eens vaardigheidstoets te organiseren. Daar werk ik dan ook uiteraard graag aan mee.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar