Aan het woord: Melvin Vos, deelnemer vaardigheidstoets Oppervlakte redding

Er zijn ontzettend veel mensen betrokken bij het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC).  In deze serie interviews belichten we elke keer iemand die zich op vrijwillige basis inzet om uitvoering te geven aan de hoofdtaak van het ABWC, namelijk het bevorderen van de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen.

Dit keer is het de beurt aan Melvin Vos, korpslid van brandweer Naarden en deelnemer aan de vaardigheidstoetsen van het ABWC.

Hoe lang zit je bij de brandweer en wat is jouw functie daar?
Ik ben 8 jaar geleden bij brandweer Naarden begonnen en vervul de functie van manschap daar. Dit jaar ben ik begonnen met de chauffeursopleiding en hoop snel ook pompbediende/chauffeur te worden.

Wat is jouw dagelijkse werk?
Ik werk in mijn dagelijkse leven niet bij de brandweer, maar ben werkzaam in de metaal sloopwerken en grote industriële verhuizingen. Het technische inzicht dat ik hierin opbouw kan ik goed gebruiken bij de brandweer en wat ik bij de brandweer leer kan ik weer in mijn werk toepassen.

Hoe ben je bij het vaardigheidstoetsen gekomen?
Mijn collega’s bij brandweer Naarden hebben mij enthousiast gemaakt voor de vaardigheidstoetsen. Zij hadden mij uitgenodigd om een keer mee te gaan kijken en ik was eigenlijk meteen verkocht. Ik heb toen aangegeven dat ik ook graag mee zou willen doen. Eerst stond ik op de reservelijst en het jaar erop zat ik in de ploeg. Ik doe nu zo’n vier jaar mee en heb al twee keer in de halve finales gestaan en een keer in de finale. Dat was onlangs bij de landelijke finale Oppervlakte redding in Koudum.

Met welke vaardigheidstoetsen doe je mee?
Dit jaar heb ik mee gedaan aan de vaardigheidstoetsen Oppervlakte redding en voorgaande jaren heb ik ook meegedaan aan de klasse 112.

Wat vind je van het ABWC ?
Het ABWC is een heel nette organisatie, alles wordt tot in de puntje geregeld. Dit jaar hebben we bij brandweer Naarden een vaardigheidstoets georganiseerd en daarbij viel de prettige samenwerking met de mensen van het ABWC echt positief op. Ik ben heel bij met het ABWC, zij zorgen ervoor dat we scherp blijven en halen het beste uit de brandweermensen.

Welke meerwaarde biedt het ABWC aan jou?
De vaardigheden die je tijdens de toetsen leer, pas je ook echt toe in de praktijk. Als je bij een echt incident aankomt herken je elementen uit de vaardigheidstoetsen en die ervaring kun je dan goed gebruiken. Het maakt het werk wat wij moeten doen een stuk makkelijker.

Wat vind je van de vaardigheidstoetsen?
De vaardigheidstoetsen zitten zeer gevarieerd in elkaar. Elke keer tref je nieuwe situaties aan waarvoor je een oplossing moet bedenken. Uitdagend en erg leuk om te doen. De waarnemers beoordelen op een goede manier, zijn aardig en geven goede feedback aan je na de vaardigheidstoets.

Heb jij een tip voor het ABWC?
Het zou fijn zijn als het ABWC jaarlijks een voorlichtingsavond zou geven aan de deelnemende ploegen. Dan maken we kennis met de mensen achter de organisatie en horen graag waar en waarom er op specifieke onderdelen gelet worden. Daarnaast zou zo’n bijeenkomst korpsleden die nog niet meedoen enthousiast kunnen maken voor deelname aan de vaardigheidstoetsen.

Doe je volgend jaar weer mee?
Jazeker, ik doe volgend jaar weer mee. We hebben al een ploeg geformeerd die mee gaat doen aan de vaardigheidstoets Oppervlakte redding en er staan zelfs reservemensen op de lijst die ook graag mee zouden willen doen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar