Balk landskampioen Oppervlakte Redding

Brandweer Balk is op zaterdag 1 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Oppervlakte Redding in Koudum.
Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Willem Kampen.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Het voelt nog steeds heel onwerkelijk. Toen ik deze week de bokaal bij ons in de kantine zag staan besefte ik weer dat we echt landskampioen zijn geworden. De tijd rond de landelijke finale was voor mij een emotionele rollercoaster. Mijn moeder is de dag voor de finale overleden. Wij stonden die ochtend als eerste ploeg ingedeeld voor de finale vaardigheidstoets en ik voelde van alles door mijn heen gaan op dat moment. 

We hadden er ook totaal niet op gerekend. Vorig jaar zaten we ook in de finale en werden we laatste. We hebben ons toen echt verkeken op het scenario. Daar hebben we wel veel geleerd en zouden dit jaar al blij zijn met de vijfde plaats. In de wagen maakte we al grapjes dat we dan over vijf jaar kampioen zouden zijn. We hebben een hele nieuwe ploeg en doen pas voor het tweede jaar mee. Heel bijzonder dat we dus landskampioen zijn geworden. We zijn er erg blij mee, dit zijn de krenten uit de pap. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn met het specialisme Oppervlakte redding binnen ons korps.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben heel veel leuke reacties gehad. Na de prijsuitreiking zijn we terug gegaan naar Balk, dat is maar een kwartier rijden, en daar stonden collega’s, vrienden en familie ons op te wachten. We hebben er die avond een groot feest van gemaakt. We ontvangen ook nog steeds veel felicitaties via social media. Daarbij komt ook nog dat we een officiële receptie krijgen met onze burgemeester en de bewoners van Balk.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Een paar jaar geleden zijn in onze regio duikteams opgeheven en daarvoor in de plaats kwamen de Oppervlakte redding teams. Dat is toen snel ingevoerd, maar we zochten allemaal nog hoe we die het beste konden inzetten. De afgelopen jaren is er goed in kennis en kunde geïnvesteerd binnen onze regio. De vaardigheidstoetsen van het ABWC helpen daar ook zeker bij en zorgen dat je meer kennis en ervaring met verschillende incidenten opdoet. Daarnaast is het meedoen aan de vaardigheidstoetsen ook goed voor teambuilding. Het samen uitzetten en spelen zorgt ervoor dat je een goede band met elkaar opbouwt.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
We hebben dit jaar extra geoefend voor deze vaardigheidstoetsen. Vorig jaar in de landelijke finale hebben we ons echt laten verrassen door de hectiek die er toen op de kant van het incident was. Dronken, ruzie zoekende jongeren, een reanimatie, daar hadden we niet op gerekend. Dit jaar hebben we dat in een paar van onze oefeningen ingebracht en dat heeft ons echt veel geholpen. Op een goede manier een incident bestrijden wordt voor 75% bepaald door het lezen van het incident en de resterende 25% is de uitvoering.

Heb je tips voor andere groepen?
In Friesland zijn 19 Oppervlakte redding teams en daarvan doen er nu 2 mee aan de vaardigheidstoetsen. Ik roep de rest op om ook mee te gaan doen. Dit zijn de meest ideale oefeningen waar je aan mee kunt doen. Het kan eng zijn om je te laten beoordelen door anderen, maar je leert er ontzettend veel van. Mijn complimenten ook voor het ABWC voor de manier waarop ze dit specialisme opgepakt hebben en hoe ze de vaardigheidstoetsen organiseren. Ik raad alle Oppervlakte redding teams in Nederland op om hieraan mee te gaan doen.

 

En volgende jaar? Weer meedoen?
Ik wil echt wel weer meedoen, maar we hebben het nog niet in de ploeg besproken. Dus ik weet het nog niet zeker. We zouden wel in 2020 weer een Oppervlakte redding vaardigheidstoets willen organiseren.

Scenario finale
De rondvaartboot “Moeders Angst” vaart de jachthaven Galamadammen binnen. Aan boord bevindt zich een groepje uitgelaten mensen. In dezelfde haven zijn op dat moment twee mensen stunts aan het uitvoeren met een Flyboard. De flyboarder verliest de controle en klapt op het dek van de rondvaartboot. Hij wordt gespiest door de vlaggenmast. 

Door de harde klap vallen er ook nog twee mensen van het dek van de boot in het water. De ene persoon is direct buiten bewustzijn, de andere persoon zit in een rolstoel die half over de rand in het water hangt. Deze man is verlamd aan zijn benen en die zitten met klittenband vast aan de rolstoel. De bestuurder die bij de flyboarder hoort heeft zich vastgeklampt aan de jetski. Hij is in paniek en kan niet zwemmen maar heeft verder geen verwondingen.

Na aankomst van het Oppervlakte Reddingsteam komt er vrouw in een auto aan. Zij haalt haar vader op die aan boort van de rondvaartboot zit. Als zij ziet wat er allemaal gebeurd is raakt ze in paniek en krijgt een hartstilstand.

Al met al een zeer uitdagend incident die bestreden moest worden door de deelnemende teams.
Brandweer Balk mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse Oppervlakte redding 2018 noemen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar