Brandweer Barendrecht landskampioen Klasse Oppervlakte Redding

Brandweer Barendrecht is op zaterdag 7 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Klasse Oppervlakte Redding in Vianen.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Sander Muilwijk.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Het is eindelijk gelukt, we spelen al mee vanaf de start van de Klasse Oppervlakte Redding. Het moest gewoon een keer gebeuren. We stonden al vaak in de finale en de laatste jaren behaalden we een 2e en 3e plaats. Om nu in het laatste seizoen van de Klasse Oppervlakte Redding toch een keer de 1e plaats gehaald te hebben is natuurlijk een mooie afsluiting. Toen we de vaardigheidstoets gespeeld hadden, zeiden we al tegen elkaar dat het erg goed was gegaan. Een goed gevoel dus, maar dan weet je nog niet hoe de anderen het gedaan hebben. Ik ben trots op de ploeg. Je doet het met elkaar en iedereen heeft keihard gewerkt om dit resultaat te halen.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Jazeker, we hebben leuke reacties gehad. We merken wel dat de Klasse Oppervlakte Redding niet zo leeft bij de brandweer in Nederland als de andere klassen. We hebben een mooie taart ontvangen van de afdeling Vakbekwaamheid van onze veiligheidsregio en op het intranet heeft de afdeling Communicatie nog een leuk bericht geschreven. Daarnaast zijn er berichten verschenen in verschillende lokale kranten en in de Brand en Brandweer.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
We spelen mee met een relatief jonge ploeg. We maken er echt een leuke dag van met zijn allen. Ook onze vrouwen en kinderen gaan mee. Met de Klasse Oppervlakte Redding ga je al snel het hele land door. Vorig jaar met de landelijke finale in Friesland zijn we een dag eerder gegaan en hebben we met de families op een camping overnacht. We doen ook mee voor de uitdagende scenario’s. De organiserende ploegen maken er veel werk van, dat is heel wat anders dan zelf even een oefening uitzetten. Je leert er ook veel van.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
We oefenen niet echt bewust voor de vaardigheidstoetsen. Het laatste jaar hebben we er wel een keer voor geoefend omdat de voorrondes ontbraken. Daarmee hebben we onze kennis weer even opgefrist. Na elke gespeelde vaardigheidstoets maak ik aantekeningen van alle ploegleden. Dan schrijf ik van iedereen even de tips op. Die nemen we dan voor een volgende vaardigheidstoets weer even met zijn allen door. Ook hebben we een aantal keer voorgespeeld, maar dat doen we meer voor de lol. Wat dit jaar wel opvallend was, is het feit dat we een vaste ploeg van 8 mensen hebben. Door omstandigheden echter kwamen drie dagen voor de vaardigheidstoets nog iemand te kort. Die hebben we gevonden in een nieuw iemand, die nog nooit met de vaardigheidstoetsen had meegedaan. Hij scoorde nog de beste punten ook van ons allemaal.

Heb je tips voor andere groepen?
Doe mee met de vaardigheidstoetsen. Je wint niet altijd, maar je leert er wel veel van. De  feedback die je na de vaardigheidstoets van de waarnemers met tips en tops is echt goed. Die kun je meenemen en door meerdere keren mee te doen bouw je kennis en ervaring op. 

En volgende jaar? Weer meedoen?
We vinden het heel jammer dat de Klasse Oppervlakte Redding gestopt is, maar begrijpen de beslissing van het ABWC wel. We willen Jos Delpeut in ieder geval heel hartelijk bedankt voor zijn inzet al die jaren. Echt respect voor wat hij allemaal gedaan heeft. We hebben met een aantal van de vaste teams die altijd meededen contactgegevens uitgewisseld. Wie weet kunnen we een keer samen iets organiseren. Komend jaar doen we wel weer mee, maar dan in de Klasse 112.

Scenario finale
De teams werden opgeroepen voor een scenario die zich afspeelde op het Sluiseiland in Vianen. Het incident ging om een ongeval, waarbij een caravan te water raakte nadat deze van een auto was losgeraakt. In de caravan zouden nog twee mensen zitten, deze mensen konden zichzelf redden door op het dak van de caravan plaats te nemen. De bestuurder van de auto stond nog met de auto aan de kant en kon niks anders doen dan de hulpdiensten inschakelen.

Een passerende werkboot probeerde hulp te verlenen door iemand met een bakje boven de caravan te hangen om de mensen op de caravan te redden. Door omstandigheden gaat dit ook mis, en komt diegene in een harnas onder het bakje te hangen. Een andere collega die nog op de werkboot staat, wilt helpen en springt, met een fles vodka, in het water maar blijkt niet te kunnen zwemmen.

Om het scenario nog uitdagender te maken, vliegt de auto die nog aan kant van de weg staat in brand. Hiervoor komt een extra tankautospuit ter plekke. De bevelvoerder krijgt, volgens het scenario, een hartstilstand en raakt hierdoor te water. De deelnemende ploegen moeten hierop snel anticiperen, de mensen redden en de bevelvoerder uit het water redden, op de kant wordt er op speciale pop getoetst op de vaardigheden van reanimeren. Uiteindelijk worden de slachtoffers naar de waterkant gebracht en overgedragen aan de hulpdiensten.

Brandweer Barendrecht mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse Oppervlakte Redding noemen.

Dit was tevens ook de laatste vaardigheidstoets Oppervlakte Redding die door het ABWC werd georganiseerd. Heb gebrek aan structurele belangstelling heeft het bestuur doen besluiten met deze Klasse Oppervlakte Redding te stoppen.

Het bestuur bedankt alle waarnemers voor hun jarenlange inzet. En in het bijzonder de coördinator Jos Delpeut werd bij de prijsuitreiking in het zonnetje gezet door de voorzitter ABWC. Bedankt voor jullie jarenlange inzet.

Filmpje van de inzet Barendrecht http:// https://youtu.be/RYxFTEhNTdM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.