Brandweer Best landskampioen Klasse 112

Brandweer Best is op zaterdag 21 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Klasse 112 in Maarn-Maarsbergen.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Ferdy van de Sande.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Het voelt echt heel goed om landskampioen te zijn. We wilden heel erg graag dit landskampioenschap behalen vanwege een speciale reden. In 2018 is een collega van ons overleden op 28-jarige leeftijd. Hij maakte ook deel uit van onze wedstrijdgroep en was een familielid van mij. Na zijn overlijden hadden wij ons tot doel gesteld om landskampioen te worden en de prijs aan hem op te dragen. Dit gaf natuurlijk wel extra spanning vooraf, maar de ontlading was groot toen we hoorden dat we ons doel bereikt hadden. Bij de prijsuitreiking heb ik dit verhaal ook verteld en dan merk je hoezeer iedereen met ons meeleefde. Applaus uit de zaal en hele warme, sportieve reacties van de andere ploegen ontvangen.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
De vaardigheidstoetsen leven heel sterk binnen ons korps. We zijn ook veel wezen oefen bij andere korpsen in onze omgeving. We hebben echt enorm veel reacties gehad vanuit die korpsen, maar ook van andere korpsen vanuit heel Nederland. De burgemeester en het afdelingshoofd van onze Veiligheidsregio zijn naar de kazerne gekomen om ons te feliciteren. Ook tijdens de wedstrijd merkte we het enthousiasme vanuit het publiek. Het voelde echt als een landelijke finale. 

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
We doen om meerdere redenen mee. In het verleden is werden er door ons korps al veel prijzen binnengehaald. Nu hebben we de laatste jaren een verjongingsslag gemaakt. De nieuwe mensen hebben vol bravoure verklaard dat ze nu wel even de prijzen zouden gaan winnen. Dat is dus uitgekomen nu. 

Daarnaast willen we scenario’s oefenen die we in de praktijk ook tegen kunnen komen. Er zitten in de vaardigheidstoetsen veel leermomenten. Als laatste, we zijn erg competitief en willen de beste zijn. We balen als we dat niet redden, dit is echt de drijfveer onder de groep.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
We hebben zelf een HV binnen ons korps en daar oefenen we dan ook vaak mee. Onze normale oefenavond is op dinsdag, dan oefenen we het hele jaar door dus ook in de vakanties. Daarnaast oefenen we een keer of vier op een andere avond in de week voor een vaardigheidstoets uit.

Heb je tips voor andere groepen?
Mijn eerste tip is om het gewoon een keer te proberen mee te doen met een vaardigheidstoets. Je leert er enorm veel van en krijgt verschillende scenarios voorgeschoteld. Je komt op andere plaatsen en krijgt te maken met andere specialismes. Ook al wordt je geen eerste, je leert daar veel van. Doe mee met enthousiasme en plezier, daar draait het om. Wij zijn heel tevreden over het ABWC. Ze hebben echt een goede slag gemaakt in de praktische beoordeling. Het gaat niet meer zo om het volgen van vaste regeltjes, maar om de praktische inzet. Denk daarom altijd praktisch aan hoe je iets het beste kunt oplossen.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Jazeker, we hebben ons alweer ingeschreven met twee verschillende teams. Met dit team doen we mee in de klasse 112, TS-HD en de Hoofdklasse. Het andere team doet mee met klasse 112 en TS HD.  Daarnaast organiseren we zelf ook een vaardigheidstoets voor het ABWC komend jaar, de 2e ronde gewestelijke TS-HD.

Scenario finale
De melding die de deelnemende teams ontvingen was dat ze moesten uitrukken voor assistentie van de Ambulancedienst. De informatie die de bevelvoerder kreeg was gering. Een aanrijding met een kar/aanhangwagen waarbij mogelijk een persoon bij betrokken was.

Aangekomen op het terrein van Antonides Infrawerken BV stuit de spelende ploeg direct op een vrouw waarbij de vliezen zijn gebroken en op het punt staat om te bevallen. ‘Toevallig’ was dit de vrouw van de brandweerman die hun ontving op de post Maarn-Maarbergen en die weggeroepen werd omdat zijn vrouw aan het bevallen was.

Iets verder op het terrein staat een draaiende heftruck die met zijn vork door een IBC vat is gereden. Deze is gevuld met AdBlue en lekt. De chauffeur van de heftruck probeert het gat te dichten met doeken.

Achter op het terrein is een persoon onder een grote houten kabelhaspelrol gekomen die van een haspelkar is gerold. Deze moet worden bevrijd samen met het personeel van de ambulance. Een flinke klus waarbij vooral de rol van de kabelkar een lastig object is om veilig te heffen.

Brandweer Best mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse 112 noemen.