Brandweer Dirksland landskampioen Hoofdklasse

Brandweer Dirksland is op zaterdag 28 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Hoofdklasse in Schijndel.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Martijn Bestman.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Uiteraard zijn we er heel blij mee. We zaten 4 jaar achter elkaar in de landelijke finale, dan wil je hem natuurlijk ook een keer winnen. Gelijk na het spelen van onze vaardigheidstoets voelde het al goed. Super spannend als je bij de laatste twee ploegen zit, maar het is eindelijk gelukt. Ons goede gevoel werd dus bevestigd.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben heel veel reacties gehad. Niet verwacht dat het zo zou leven in Nederland. Toen we thuiskwamen stond het buurkorps ons op te wachten met een ereboog van brandweerstralen. De burgemeester is langs gekomen en vele brandweercollega’s. Er kwam zelf een ander korps bij ons langs op de oefenavond om een cadeau te overhandigen. Daarnaast hebben we interviews gegeven die in verschillende kranten zijn verschenen.
Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
We doen vooral mee voor de gezelligheid en maken er een leuke dag van. Daarnaast zijn de scenario’s van de vaardigheidstoetsen uitdagend. Allemaal incidenten die je zelf niet zo kunnen uitzetten. Er wordt ontzettend veel werk ingestoken door de organiserende korpsen en het ABWC. Je kunt daar zo maar aan meedoen, prachtig toch!

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Wij oefenen niet specifiek voor de vaardigheidstoetsen. Het gaat gewoon met de reguliere oefeningen mee. Het zijn dus gewoon onze vaste oefenmomenten en we oefenen ook niet met een vaste ploeg.

Heb je tips voor andere groepen?
Doe vooral aan de vaardigheidstoetsen mee om lol en plezier te hebben, de rest komt vanzelf wel. Als je er met zijn allen plezier in hebt, dan gaat iedereen ook een stapje harder lopen en doen je het echt voor elkaar.
En volgende jaar? Weer meedoen?
We doen zeker weer mee met de hoofdklasse. Echter organiseren we zelf de landelijke finale volgend jaar en kunnen de titel dus niet verdedigen. Maar in de voorrondes zijn we er zeker bij.
Scenario finale
In een bedrijfspand aan de Duinweg in Schijndel woedde een felle brand. De brandweer van Schijndel zette hierbij twee tankautospuiten en een waterwagen in. In verband met deze inzet werd de officier van dienst (OVD) van de wedstrijdploeg gealarmeerd. Vanwege het escaleren van de brand werden medewerkers verzocht om onder andere heftrucks in veiligheid te brengen. Echter in de haast valt één van de heftrucks van een trailer waarbij één persoon bekend raakt onder deze heftruck. Voor deze klus wordt de wedstrijdploeg ingeschakeld.

Als de wedstrijdploeg is ingezet op de hulpverlening krijgt de OVD het bericht dat de bevelvoerder welke is ingezet bij de brand geen contact meer krijgt met twee manschappen in het brandende pand. Hierop wordt de noodprocedure eigen personeel in werking gesteld en is het schakelen voor de wedstrijdploeg. Na overleg met de ambulancedienst blijkt dat het slachtoffer onder de heftruck stabiel is en kan men ingezet worden om de brandweerlieden op te sporen. Wanneer de wedstrijdploeg deze brandweerlieden aantreft blijkt het om een misverstand te gaan. De manschappen hadden hun portofoon op een verkeerd kanaal staan en na overleg gaan zij verder met de brandinzet.

Uiteindelijk kan de beknelde persoon onder de heftruck vandaan gehaald worden en overgedragen worden aan de ambulancedienst. Na verloop van tijd wordt de OVD geconfronteerd met de mededeling dat er in de kelder van loods nog drie werknemers zitten ingesloten wegens rookontwikkeling in het pand. Wegens drukte in de regio krijgt hij via de meldkamer te horen dat eenheden uit de omgeving niet beschikbaar zijn en is het de taak aan de wedstrijdploeg om hierop in te zetten. Inmiddels is ook een hoogwerker gearriveerd welke van bovenaf het brandverloop in kaart brengt. Wanneer de slachtoffers in veiligheid zijn gebracht is de OVD nog bezig met eigenaren van omliggende bedrijven die beklag komen doen dat men onder andere geen stroom meer heeft.

Brandweer Dirksland mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de Hoofdklasse noemen.

Bovenkant formulier

Onderkant formulier