Brandweer Opheusden organiseert de landelijke finale Oppervlakte Redding

Op zaterdag 2 september wordt in Opheusden de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen Oppervlakte Redding gehouden. De zes beste ploegen van Nederland in deze klasse komen die dag in actie.

De finalisten zijn:
•brandweer Naarden
•brandweer Hank
•brandweer Balk
•brandweer Maurik
•brandweer Barendrecht
•brandweer Herkingen

De voorbereiding van de landelijke finale zijn in volle gang. Een paar vragen aan Jaap van Wendel de Joode, groepschef van brandweer Opheusden, over de organisatie.

Waarom organiseren jullie vaardigheidstoetsen?
Wij doen al heel lang mee met de vaardigheidstoetsen en als deelnemer moet je ook een keer zelf een vaardigheidstoets voor andere korpsen organiseren vinden wij. De vaardigheidstoetsen zijn echt een goede training die de realiteit goed benaderen. Zo zorg je ervoor dat je goed geoefend wordt en je kennis op peil blijft. Het is ook goed voor de onderlinge binding in het korps en het contact met andere korpsen. Op zo’n dag kun je leren van elkaar.

Hoe zijn jullie benaderd door het ABWC?
Vorig jaar deden we mee aan de vaardigheidstoets Oppervlakte Redding en werden we door Jos Delpeut (ABWC Coördinator Vaardigheidstoetsen Oppervlakte redding) benaderd met de vraag of wij dit jaar de organisatie op ons zouden willen nemen. Zoals gezegd organiseren wij vaker vaardigheidstoetsen, maar dit keer voor het eerst in deze klasse.

Hoeveel tijd vergt het organiseren van een landelijke finale?
Wil je het goed doen, dan moet je er de tijd voor nemen. Eerst ga je op zoek naar een locatie en daarna ga je met zijn allen om tafel om een scenario in elkaar te zetten. We hebben vooraf ook overleg met andere diensten zoals bijvoorbeeld ambulance en politie en testen het gekozen scenario goed uit. De vrijdag voor de vaardigheidstoets zijn we de hele dag bezig met het uitzetten van het scenario, testen en het laten voorspelen door een korps dat zelf niet meedoet aan de finale. De finaledag zelf zorgen we er allemaal voor dat het op rolletjes gaat verlopen. Het kost tijd, maar is ontzettend leuk om te doen.

Heb je een tip voor korpsen die een vaardigheidstoets organiseren?
Jazeker, begin vooral op tijd met de organisatie. Zeker met het verzinnen scenario en het zoeken van een locatie. Benader ook voldoende mensen die op die dag een rol kunnen spelen in de organisatie.

Kunnen mensen komen kijken en waar moeten zij zich melden?
Jazeker, iedereen is van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij de firma DAMCON, Bomenlaan 2 in Dodewaard of bij de brandweerkazerne, Hamsestraat 24 in Opheusden. Ze ontvangen vervolgens aanwijzingen naar de locatie waar de vaardigheidstoets gehouden wordt.

Wil je nog iets meegeven tot slot?
Meedoen is veel belangrijker dan winnen. Sportiviteit staat hoog in het vaandel bij de vaardigheidstoetsen. Een aandachtspunt is ook dat mensen niets moeten delen op social media voordat de laatste ploeg de toets uitgevoerd heeft. Dat gebeurt vaak onbewust, maar we willen graag dat alle ploegen met dezelfde informatie deelnemen. We gaan er met zijn allen mooie dag van maken.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar