Brandweer Zutphen is op zaterdag 14 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale TS-HD in Harskamp.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Martijn van der Linden.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
We hadden het zeker niet verwacht om landskampioen te worden, dus het voelt erg goed aan. Het is moeilijk om te winnen tijdens de landelijke finale, er spelen die dag zoveel goede ploegen mee. We zijn nadat we klaar waren met onze inzet nog even blijven kijken naar de volgende ploeg, toen zeiden we al tegen elkaar dat we zeker geen laatste plaats zouden hebben. Bij de prijsuitreiking kwam het moment dat je bij de laatste drie ploegen staat en toen bekend werd dat wij de eerste plaats hadden behaald kwam een grote ontlading. Ik ben als bevelvoerder bijzonder trots op het team. Het is tenslotte een teamprestatie en het is mooi om te zien dat iedereen net even dat extra stapje zet en alles voor elkaar over heeft. 

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We werden via Whatsapp overspoelt met felicitaties. De 24-uurs ploeg die dienst had stond ons op te wachten en hadden alle wagens naar buiten gereden. We werden verwelkomd met zwaailichten en sirenes. De postcommandant en burgemeester zijn langs gekomen en in de lokale kranten en de Brand en Brandweer hebben verschillende berichten over ons gestaan. We hebben ook veel felicitaties ontvangen van burgers uit Zutphen. De maatschappij is veranderd ten opzichte van de vorige keer dat we landskampioen zijn geworden. Dat was in 2010, nu is er veel meer aandacht voor. 

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Vanaf het moment dat ik bij de brandweer ben gekomen doe ik al mee met de vaardigheidstoetsen, het is voor ons de normaalste zaak van de wereld. In de beginjaren van mij waren het voornamelijk leukere oefeningen dan dat bij ons uitgezet kon worden. Na 2010 werden de vaardigheidstoetsen voor ons steeds serieuzer aangepakt. Het is nog  steeds een hele leuke dag, maar de inzetten van de vaardigheidstoetsen zijn veel beter geworden. De incidenten waarin je terecht komt zijn realistischer en je leer er veel van.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Gek genoeg oefenen wij niet voor de vaardigheidstoetsen. Tot 2010 hebben we er altijd voor geoefend, maar na het behalen van het landskampioenschap toen niet meer. Bij ons kwam de kazernering. Leden van onze ploeg kregen er steeds meer taken bij en er bleef dus geen tijd over voor extra oefeningen. Het werd te moeilijk om te plannen zodat iedereen erbij kon zijn.
Heb je tips voor andere groepen?
Zeer zeker, luister goed naar de tips en trucs die waarnemers na de vaardigheidstoets aan je geven. Ik heb zelf tot driemaal toe scenario’s geschreven voor de vaardigheidstoetsen van het ABWC. De nabespreking met de waarnemers van de vaardigheidstoets zijn steeds beter geworden. Je krijgt veel tips mee en leert er enorm veel van. Ga dus vooral wat doen met de tips die je krijgt, de tops zijn leuk, maar aan de tips heb je het meeste. 

En volgende jaar? Weer meedoen?
Ja we zijn weer ingeschreven voor de vaardigheidstoets klasse 112 en TS-HD. Daarmee hebben we hebben 12 plekken voor teamleden die we kunnen invullen. We hebben niet echt een vast team, de samenstelling hangt af van hoe de diensten van iedereen bij elkaar vallen. We hebben dus elke keer een andere samenstelling, maar wel uit een vaste poule van 12 mensen. We hebben elkaar goed leren kennen door al die jaren en hebben aan een half woord of zelfs maar een gebaar genoeg. 
Scenario finale
Er komt een inbraak melding bij Van Den Brink Gereedschappenfabriek binnen. De politie is aanrijdend. Ter plaatse is er een auto met 3 inbrekers in de hoek van het pand gereden, 1 persoon zit nog in het voertuig en wordt overmeesterd door de politie.


De 2 andere inbrekers zijn binnen in het pand aanwezig, ze hebben boven aan de buitenkant waar de trap zit een raam opengebroken. Vervolgens is er boven een forse brand uitgebroken in een voorraad kast met een doorslag naar de kantine. Ook zit er een vuurhaard aan beide zijden boven het systeemplafond, zichtbaar middels de warmtebeeldcamera.


Om de brand te bereiken moesten de ploegen een goede verkenning uitvoeren. Na 20 minuten breidt de vuurhaard ook nog uit via een doorvoerpijp vanuit de voorraad kast richting de andere kant van de muur. Deze moest vervolgens met de nacontrole ontdekt kan worden. Na verloop van tijd komt een medewerker aanrijden, deze is gebeld door het inbraaksystemen en heeft de sleutel van een deur van het pand. Doordat hij zijn snelheid overschat raakt hij in een slip met zijn scooter, valt en de scooter vat vlam.


Brandweer Zutphen mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse TS-HD noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.