Brandweer De Rijp landskampioen Hoofdklasse – 2017

Brandweer De Rijp is op zaterdag 23 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Hoodfklasse in Zaandijk.

Een paar vragen aan Bob van Straaten, de bevelvoerder van de winnende ploeg.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Tot mijn verrassing zijn we landskampioen geworden. Na de vaardigheidstoets had ik zelf het gevoel dat we ergens in de middenmoot zouden belanden. We hebben al een aantal keer in de landelijke finale gestaan en werden het telkens net niet en eindigden steeds op de tweede plaats. Toen de tweede plaats aan de beurt was wilde ik naar voren stappen. Toen bleek dat we de eerste plaats hadden behaald keken we elkaar eerst vol ongeloof aan. Super dat we het nu eindelijk wel gehaald hebben.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
We hebben veel leuke reactie ontvangen. Via social media werd het bericht supersnel verspreidt en stroomden de felicitaties binnen van collega’s, vrienden en familie.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen? 
Het mooiste aan de vaardigheidstoetsen vinden wij dat er tegenwoordig echt gekeken worden naar de manier waarop je een incident aanpakt, hoe je erover nadenkt en hoe snel je het doet. Niet meer zoals vroeger, een wedstrijd van de regels volgen, maar kijken naar de  praktische oplossing en manier van werken. Dat is ons op het lijf geschreven, wij benaderen de vaardigheidstoets altijd alsof het een echt incident is.


Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
 
Je zult het niet geloven, maar wij oefenen nooit voor de vaardigheidstoetsen. We hebben ook geen vaste ploeg. Per vaardigheidstoets wisselt dat wel, meer/minder ervaren mensen door elkaar heen en het nummer wat je bent maakt ook niet uit. Wat natuurlijk wel helpt is dat we wel mensen hebben die al jaren mee doen. Die opgebouwde ervaring kun je goed gebruiken. Wij oefenen gewoon altijd heel erg op de praktijk gericht, op incidenten die dagelijks kunnen voorkomen.

Heb jullie tips voor andere groepen? 
Blijf vooral nuchter, denk normaal na. Voor praktisch denken zoals je bij echte incidenten ook doet en niet teveel volgens standaardregels uit lijstjes en boeken.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Komend jaar doen we zeker weer mee. Garantie op succes is er niet, zo nuchter zijn we ook, maar we zullen zeker ons best weer doen.

Scenario finale
In een bocht van de Zaan ligt het schip L’Avenir aardappelzetmeel te lossen bij de firma AAK. Het lossen van het aardappelzetmeel gaat via een buizensysteem tussen het schip en het bedrijf waar het opgeslagen wordt in silo’s. Op de Zaan vaart ook het marineopleidingsschip Elfin. De Elfin is op de terugreis van een training op de Noordzee waar getraind is in het ontmantelen van torpedo’s op zee.

De Elfin raakt door een technisch probleem stuurloos en komt in botsing met het vrachtschip L’Avenir. Hierdoor komt de L’Avenir deels los van de wal en de toevoerleiding tussen het schip en fabriek raakt hierbij los. Tevens ontstaat er een kleine brand in het woongedeelte van het schip, waar de hele familie aanwezig is. De schipper start een bluspoging om zijn schip te redden, zijn familie probeert van het schip te gaan maar dit lukt niet omdat de loopplank in het water ligt. In paniek springen personen in het water. Tegelijkertijd probeert de bemanning van de Elfin de twee torpedo’s die op het achterdek liggen veilig te stellen. Hierbij raakt een bemanningslid bekneld met zijn voet onder een met springstof geladen torpedo.

Door de aanvaring is de losverbinding en aarding tussen het schip en de fabriek losgeraakt. Door de statische lading die hierbij vrijkomt ontstaat brand in het buizensysteem. Deze brand breidt zich uit naar een van de interne silo’s. Hierop wordt de brandweereenheid van Zaanstad gealarmeerd. De brand is de silo lijkt in eerste instantie beperkt. Na enige tijd blijkt dat de brand in het buizensysteem van de fabriek is gekomen. De brand is via dit systeem uitgebreid naar ‘het pakhuis langs de waterkant’. 

Een zeer complex incident wat opgelost moest worden door de ploegen met bijbehorende Officieren van Dienst.