Dodewaard landskampioen Klasse TS-HD

Brandweer Dodewaard is op zaterdag 22 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale TS-HD in Harderwijk.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Gerold Spronk.
Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Onze hele post is trots dat we landskampioen zijn geworden. We hebben er met zijn allen voor gestreden. Vorig jaar behaalden we de 2e prijs en het jaar ervoor de 5e plaats. Toen we die ochtend op weg gingen zeiden we tegen ons allen dat we dit jaar landskampioen zouden worden. We gaan natuurlijk altijd voor de 1e plek, maar maken er altijd een heel gezellige dag van. Na onze inzet hadden we ook direct een heel tevreden gevoel over ons optreden. Het liep allemaal gesmeerd en ook de beoordelaars hadden weinig aanmerkingen. Dat we bij de prijsuitreiking als laatste bleven staan was natuurlijk super. We zijn al jaren bezig om dit resultaat te behalen, maar nu we het dan uiteindelijk behaald hebben zorgde voor een enorme ontlading.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Bij terugkomst in Dodewaard stonden alle TS’en van de gemeente ons op te wachten en werden we echt feestelijk onthaald. Deze week zijn we op bezoek geweest bij de burgemeester en ook uit allerlei andere hoeken ontvangen we veel felicitaties. 

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Wij meten ons graag met anderen. Even ons niveau peilen en je steek ook dingen op van de vaardigheidstoetsen. Als team vinden we het vooral ook leuk en gezellig om mee te doen, maar willen natuurlijk wel wat neerzetten. Heel goed dat de vaardigheidstoetsen de laatste jaren een stuk realistischer zijn geworden, dat is goede zet geweest van het ABWC. 

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Wij oefenen niet speciaal voor de vaardigheidstoetsen. We houden ons niveau al goed op pijl tijdens de normale oefenavonden. Alleen de donderdagavond voor de landelijke finale hebben we een keer extra geoefend om de puntjes op de i te zetten. Elk jaar doen we ook mee met een ander team. We betrekken de nieuwe mensen van onze post erbij die net van de opleiding komen en vullen die aan met ervaren mensen. Volgend jaar doen we weer mee met een andere samenstelling en zien wel waar we eindigen.

Heb je tips voor andere groepen?
Houd alle opties open en doe wat je zegt en zeg wat je doet. De beoordelaars van het ABWC kunnen geen gedachtes lezen. Speel geen toneel en denk praktisch na. Accepteer ook je leerpunten na de vaardigheidstoets, de feedback die je ontvangt is waardevol.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Ik denk het wel, maar weet nog niet in welke rol ik dan deelneem. Misschien als bevelvoerder, maar kan ook als manschap of chauffeur/pompbediende mee. We beslissen gezamenlijk elk jaar in januari wie er mee doet in de ploeg. Het behalen van het landskampioenschap geeft wel wat extra druk natuurlijk komend jaar. Al drie jaar op rij de finale behaald, maar we als dat het komend jaar niet lukt zullen we dat wel accepteren. Er waren op dat moment dan ploegen die beter waren dan jij.

Scenario finale
De deelnemende ploegen kregen een uitdagend scenario voorgeschoteld. Tijdens het voorbereiden van een klassenavond op een school is er door kortsluiting brand ontstaan in een serverruimte op de 2e verdieping. De brand breidt zich uit naar onder meer het Openleercentrum van de school, waar de avond wordt voorbereid. Bij aankomst van de eerste ploeg, die gealarmeerd werden door een automatisch brandalarm, blijkt er daadwerkelijk brand te zijn. Er zijn meerdere vermisten en gewonden. Bij aankomst van de deelnemende ploeg blijkt dat de eerste ploeg niet meer ingezet kan worden. De zoon van de bevelvoerder van de eerste blusauto bleek een van de slachtoffers te zijn. Deze bevelvoerder ging met zijn zoon naar het ziekenhuis. Enkel de pompbediende van de eerste ploeg geeft aan ingezet te kunnen worden. Er blijken 2 vermisten te zijn: 1 in het Openleercentrum en 1 persoon zit er vast in een lift.

Brandweer Dodewaard mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse TS-HD noemen.