Harskamp landskampioen klasse TS-HD

Brandweer Harskamp is op zaterdag 16 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale TS-HD in Voorthuizen.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Jaap Roelofsen.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
In één woord fantastisch. Het was een historisch moment voor ons korps. We hebben er jaren voor gestreden. We zijn de laatste jaren zelfs al een paar keer tweede geworden en nu mochten we eindelijk de hoogste trede van het podium betreden. Het was een ontlading voor het hele korps. Met zijn allen hebben we hier naar toe gewerkt, de uitzetters van de oefeningen en de oud leden die ons altijd steunen. Al vele generaties in Harskamp hebben aan de vaardigheidstoetsen mee gedaan in het verleden.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Uiteraard hebben we heel veel leuke reacties gehad. Toen we eenmaal terug kwamen in Harskamp stonden er verschillende brandweerwagens en korpsen ons op te wachten met een mooi spandoek. Daar zijn we mee door het dorp gereden. Er stonden erg veel mensen langs de kant om ons te feliciteren. Ook via social media stroomden de felicitaties binnen. Er is ook veel aandacht vanuit de lokale media. Ik ben al door veel verschillende kranten gebeld deze week.

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Wij doen tijdens de vaardigheidstoetsen ervaring op die we ook echt in de praktijk gebruiken. We hebben er echt veel profijt van. Dankzij de deelname oefenen we vaker en dat maakt ons ook beter bij daadwerkelijke incidenten.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Wij hebben elke week een oefenavond en zorgen dat er dan ook een oefening gedraaid wordt. Theorie en praktijk wisselen daarbij elkaar af. Voor de vaardigheidstoetsen oefenen we niet op aparte oefenavonden. Na de zomervakantie stonden onze oefenavonden wel in het teken van de landelijke finale, maar hebben we ons team niet apart getraind. Daar deed iedereen uit ons korps aan mee.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Blijven oefenen zeggen ze bij ons altijd. Gewoon door blijven zetten. De moed niet opgeven als het niet lukt. Leren van je fouten en de volgende keer er weer gewoon voor gaan.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Uiteraard, we gaan ons uiterste best doen om hetzelfde doel te bereiken. We willen de titel natuurlijk in Harskamp houden. En weer met zijn allen. Familie, vrienden en iedereen om ons hen steunen ons hierbij. Zonder hen hadden we dit resultaat niet kunnen bereiken.

Scenario finale
De brandweer is gealarmeerd voor een brandmelding in het dorpshuis van Voorthuizen. In de grote zaal staat een band te repeteren en er komt op het podium wat rook achter het gordijn vandaan. De band is echter in de veronderstelling dat dit hoort bij de effecten van hun show.

Er is echter brand onstaan in de kelder onder het podium. Daarin bevind zich een jeugdhonk. De rook op het podium wordt veroorzaakt door het vuur wat inmiddels een gat door het podium heen heeft gebrand. In het jeugdhonk zijn nog twee personen aanwezig die gered moeten worden.

In een aparte regieruimte boven de zaal zit nog een technicus die onwel geworden is door de rook. Deze ruimte is te bereiken via het dak en een trap aan de buitenzijde van het dorpshuis.

Brandweer Harskamp mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse TS-HD noemen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar