Linschoten landskampioen Klasse 112

Brandweer Linschoten is op zaterdag 15 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale Klasse 112 in Leeuwarden. Een knappe prestatie want ze behaalden deze titel voor de 2e keer op rij.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Leon Bos.

Hoe voelt het om weer landskampioen te zijn?
Het voelt heel bijzonder om weer landskampioen te zijn. Je gaat als ploeg die dag weer op pad naar de vaardigheidstoetsen en voelt toch een bepaalde druk. Er wordt anders naar je gekeken, jij bent de landskampioen van afgelopen jaar. Je moet het dan natuurlijk wel waarmaken.
Tijdens de nabespreking na de vaardigheidstoets begon het bij ons allemaal wel te kriebelen. We kregen te horen wat de aandachtspunten waren en hoe ze het allemaal zouden willen zien. De feedback was erg leerzaam en we kregen het gevoel dat we het wel heel goed gedaan hadden. Na ons kwam de laatste ploeg van de dag aan de beurt en  tijdens die vaardigheidstoets zagen we dat ze andere dingen deden als ons en hier en daar een steekje lieten vallen. Dat zorgde voor extra spanning in onze ploeg, we hoopten dat we hoog zouden eindigen.

Toen bleek dat we weer landskampioen geworden waren ontplofte de zaal. Onze supporters hadden zich goed voorbereid met onder andere veel confetti. Een enorme ontlading ook binnen onze ploeg.

Leuke reacties gehad op het behalen van het 2e landskampioenschap?
Het was weer een groot feest net als afgelopen jaar. We werden groots onthaald in onze post in Linschoten. Veel lieve reacties gehad van vrienden, familie en collega’s die het ook zo bijzonder vonden dat we weer landskampioen geworden zijn. We zijn supertrots, onze post staat weer op de kaart.

Zijn jullie na vorig jaar speciaal gaan oefenen voor de vaardigheidstoetsen?
Niet speciaal, we zijn op dezelfde manier doorgegaan als vorig jaar. Wel erg druk geweest met andere zaken. Zo hebben we zelf een vaardigheidstoets georganiseerd en een nieuwe TS gekregen. Er ging veel tijd in de opleiding zitten voor het nieuwe voertuig en nu zijn we daarmee kampioen geworden. Onze ploeg bestond uit dezelfde mensen als vorig jaar en net als toen zijn we een paar weken voor de finale actiever gaan oefenen, specifiek voor de vaardigheidstoets.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Zorg dat je met beide voeten aan de grond blijft als je gewonnen hebt. Houd de basis in de gaten.  In de eerste ronde dit jaar gingen we met de hakken over de sloot door. We werden nipt derde, voor hetzelfde geld lig je er dan al uit. Lees het scenario als je aankomt en laat je niet gek maken. Waardeer ieders mening en neem zaken van elkaar aan. Dat is de kracht van ons korps en onze ploegen. En voor de korpsen die nog niet meedoen aan de vaardigheidstoetsen, steek je nek eens uit. Meet je aan de rest. Er is een behoorlijk slag de laatste jaren gemaakt in het realisme van de toetsen en de beoordeling daarvan. Je leert als korps echt veel deelname aan de vaardigheidstoetsen.

En volgende jaar? Weer winnen?
Nog een keer landskampioen is natuurlijk ons doel, daar gaan we voor. Twee keer op rij is al bijzonder, maar drie keer op rij is helemaal uitzonderlijk. We gaan ons best weer doen en zien wel hoe ver we komen. We willen natuurlijk wel weer laten zien wat we kunnen.

Scenario finale
Op het rangeerterrein van station Leeuwarden wordt vanuit de richting van het Stephensonviaduct een trein van Arriva voor onderhoud richting het spoordok gereden. In de trein zijn op dat moment een machinist en twee schoonmakers aanwezig. Op hetzelfde moment vaart er een luchtballon over het spoordok, die plotseling veel hoogte verliest. In het mandje zit de piloot.
Door de piloot van de luchtballon probeert in een uiterste poging hoogte te winnen door twee gasflessen af te werpen. Eén gasfles belandt op het spoor waar de trein op rijdt. De andere gasfles belandt op het dak van de trein. Dit levert helaas niet het gewenste resultaat op voor de ballonvaarder. Terwijl de machinist van de trein een noodstop probeert uit te voeren, komt de ballon voor de trein terecht waardoor ze in botsing komen.

De ballon komt terecht bovenop de trein en de mand met de inzittende komt voor het treinstel te liggen. Hierdoor komt de trein uiteindelijk tot stilstand. De piloot is buiten bewust zijn en zet de brander van de ballon dus niet uit. In de trein zijn de twee schoonmakers door de noodstop gevallen. Eén schoonmaker breekt zijn schouder en de andere schoonmaker raakt door de klap gespietst op zijn bezem.

De deelnemende ploegen kregen in dit incident dus veel uitdagingen die ze meester moesten worden.
Brandweer Linschoten mag zich wederom na deze finale Nederlands Kampioen in de klasse 112 noemen.

 

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar