Linschoten landskampioen klasse 112

Brandweer Linschoten is op zaterdag 9 september als eerste geëindigd bij de landelijke finale 112 in Assendelft.

Een paar vragen aan de bevelvoerder van de winnende ploeg, Leon Bos.

Hoe voelt het om landskampioen te zijn?
Het voelt fantastisch. Ons korps doet al mee sinds het ontstaan van de vaardigheidstoetsen. We zaten wel vaker in een landelijke finale, maar waren nog nooit 1e geworden. Een enorme ontlading dus toen bekend werd dat we landskampioen waren. We hebben dit jaar met een hele nieuwe ploeg meegedaan, maar hadden als snel het gevoel dat het zo maar kon gebeuren dit jaar. De voorrondes gingen al heel goed.

Leuke reacties gehad op het behalen van het landskampioenschap?
Toen de uitslag bekend ontplofte social media. Iedereen reageerde enthousiast, vrienden, familie, collega’s. Het nieuws ging zo snel. Toen we terug kwamen in Linschoten stond er een ontvangstcomité klaar, zie ook die filmpje op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=3Dg2SNjZo-o

Waarom doen jullie mee aan de vaardigheidstoetsen?
Ons korps doet dus al vanaf oudsher mee. Het virus wordt doorgegeven van vader op zoon. Ook de jeugdbrandweer hier doet mee. We zijn allemaal wedstrijdgek. De laatste jaren zijn de vaardigheidstoetsen heel realistisch geworden. Ik zit zelf in de 24-uurs dienst in Amsterdam en merk dat ik veel leer van elke vaardigheidstoets. Die kennis stop ik dan in mijn rugzakje en gebruik ik tijdens echte incidenten.

Oefenen jullie voor de vaardigheidstoetsen?
Tijdens onze reguliere oefeningen wordt het eigenlijk gewoon meegenomen. De laatste weken voor de finale hebben we wel extra aandacht gegeven aan de procedures en hebben de puntjes op de i gezet. We trainen onze wedstrijdploeg niet apart, iedereen in ons korps oefent mee en zou zo ingezet kunnen worden in de ploeg.

Heb jullie tips voor andere groepen?
Probeer bij aankomst het incident goed te lezen. Volg de nieuwe procedures en schouw het incident breed en werk dan naar smal toe. Dan kun je zaken wegstrepen. Blijf rustig en hou je hoofd koel. Als je langer meedoet bouw je kennis en ervaring op waar je later weer gebruik van kunt maken.

En volgende jaar? Weer meedoen?
Ja uiteraard, we gaan weer vol strijden voor de titel. We willen deze titel in Linschoten houden. De wens van ons is om ook mee te gaan doen in de hoofdklasse. Dat is onze nieuwe uitdaging.

Scenario finale
Op een bedrijfsterrein in Assendelft heeft een ongeval plaatsgevonden tussen een tankwagen en een vrachtwagen die met een kraan zware rijplaten aan het lossen is. Door de klap schiet een rijplaat los uit de kraan en raakt daarbij een personenauto die daarnaast geparkeerd stond. Deze auto rijdt op CNG (gas) en een leiding schiet daarbij los, waardoor deze gas lekt. De persoon die de rijplaten op de grond begeleidde komt met zijn been onder de rijplaat en zijn been is eraf. In de bak van de vrachtwagen ligt een slachtoffer met een hoofdwond.

Bij het aanrijden naar het incident komen de hulpdiensten vast te staan achter een oplegger die zojuist bezig was af te koppelen.

Genoeg uitdagingen voor de deelnemende ploegen om dit incident in juiste volgorde en veilig te bestrijden.

Brandweer Linschoten mag zich sinds deze finale Nederlands Kampioen in de klasse 112 noemen.

Secretariaat – ABWC
Twitter
Weersverwachting
Buienradar
buienradar